lär dig städa uteplats enkelt

En enkel guide för att städa din uteplats

Det går inte att förneka att en uteplats kan vara ett bra komplement till vilken trädgård som helst, vilket ger det perfekta området för en grill eller för att koppla av i den lågt liggande kvällssolen. Men att ha en uteplats installerad i din trädgård kan bli dyrt.

Enligt en ledande DIY-specialist kan priset för material plus arbetskraft för en 30 kvadratmeter stor uteplats sträcka sig från drygt 16.000 kr upp till nästan 300.000 kr! Så när du överväger priset på att ha en uteplats installerad är det förståeligt att du vill att den ska fortsätta se så bra ut så länge som möjligt – och för att uppnå detta måste du rengöra den.

Varför ska jag städa min uteplats?

Rengöring av din uteplats är ett måste om du vill hålla din trädgård estetiskt tilltalande, eftersom det uppenbarligen leder till borttagning av skräp och smuts som naturligt förekommer i området. Rengöring av din uteplats hjälper också till att hålla mossa på avstånd, vilket om det lämnas kan göra att området ser övergivet och allmänt stökigt ut. Mossa som täcker uteplatsen kan också göra ytan oberäknelig, vilket också kan göra området farligt och kan leda till olyckor.

Att inte rengöra din uteplats kan också leda till att ogräs uppträder mellan sprickorna, och som vi alla vet är det inte kul att spendera timmar på att dra ut ogräs.

Så här rengör du uteplatsen:

Hur du städar och hur ofta du städar din uteplats beror på ett antal faktorer – nämligen ytan på uteplatsen. Till exempel är uteplatser i sten slitstarka och kan hålla hela livet med minimalt underhåll och minimal rengöring.

Betongbaserade uteplatser är slitstarka men inte lika slitstarka som sten. De behöver också rengöras regelbundet för att undvika ansamling av smuts, damm och mossa.

Oavsett uteplats har du två metoder för att rengöra den. Den första är den traditionella metoden som involverar manuellt arbete, en hård borste och tvålvatten – och för att få ut det mesta av den här metoden måste du …

1) Rensa din uteplats på trädgårdsmöbler och / eller växter som finns där innan du borstar den med en hård borste – detta tar bort löst smuts eller skräp.

2) Häll vatten på ett litet område åt gången och skrubba sedan med den hårda borsten, fortsätt med att göra detta tills du har täckt hela din uteplats.

3) Skölj området med friskt, rent vatten – antingen från en slang eller en ren hink – och skrubba området igen med borsten. Alternativt, för en mindre arbetskrävande metod för rengöring av din uteplats, rekommenderar vi att du använder en högtryckstvätt i kombination med en specialutrustning för uteplatsrengöring.

För att få ut det mesta av en högtryckstvätt när du rengör din uteplats, rekommenderas det att du …

1) Plockar bort trädgårdsmöbler, grill eller krukor. När området har rensats måste du använda en hård borste för att borsta bort löst smuts och skräp.

2) Om ogräs har dykt upp på din uteplats måste du rensa i området innan du börjar rengöra det.

3) Applicera en specialiserad rengöringsmaskin för uteplatser enligt anvisningarna och denna arbeta på uteplatsen för att säkerställa en mer omfattande renhet.

4) ”Skrubba” området rent med din högtryckstvätt med särskilt fäste för att gå ytterligare på djupet.

5) Med uteplatsen ren kan du fylla på din högtryckstvätt med färskt vatten och skölj området igen med hjälp av slangen. När du använder den är det viktigt att se till att den är inställd på att spruta vattnet som en fläkt snarare än en enda stråle. Dessutom är det viktigt att du håller slangen i 45 graders vinkel mot din kropp och tvättar längs mönstren snarare än bara upp och ner. Genom att göra detta är det mindre troligt att du skadar mönstren.

6) Låt uteplatsen torka helt innan du flyttar dit trädgårdsmöblerna, krukorna osv.

Att ta sig tid att städa din uteplats kan göra hela skillnaden för din trädgårds estetik, vilket betyder att våren rullar in snabbt och att ända fram till hösten har du ett område i din trädgård att koppla av och varva ner i.

Ta kontakt med en lokal städfirma i Göteborg för städhjälp samt priser på deras städtjänster.